Witam potrzebuje pomocy z Tym zadaniem =( :
Pod jakim kątem przecinają się okręgi \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2}-6x=0}\) , \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-6y=0}\) ?
Proszę o pomoc. Dziękuję
Pod jakim kątem przecinają się okręgi...?
Pod jakim kątem przecinają się okręgi...?
niestety nic nie wiem =( odp. też nie ma do tego zadania =(
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: 10235
- Podziękował: 1 raz
Pod jakim kątem przecinają się okręgi...?
pomnóż pierwsze równanie przez -1 potem odejmij oba równania od siebie wyjdzie: x=y
podstawiając za x y do równania mamy:
\(\displaystyle{ y ^{2} +y ^{2} -6y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y ^{2} -6y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y(y-3)=0}\)
y=0
x=0
y=3
x=3
narysuj sobie te okręgi i masz kąt bodajże \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
podstawiając za x y do równania mamy:
\(\displaystyle{ y ^{2} +y ^{2} -6y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y ^{2} -6y=0}\)
\(\displaystyle{ 2y(y-3)=0}\)
y=0
x=0
y=3
x=3
narysuj sobie te okręgi i masz kąt bodajże \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Pod jakim kątem przecinają się okręgi...?
Kąt przecięcia krzywych to kąt jaki mają styczne poprowadzone do nich w punkcie przecięcia.
Więc to nie tak.szuszu pisze: ...
narysuj sobie te okręgi i masz kąt bodajże \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{2}}\)