Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Szawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 paź 2010, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Post autor: Szawik »

Witam potrzebuje pomocy z Tym zadaniem =( :

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2} -2x-4y-20=0}\) , \(\displaystyle{ x ^{2} +y ^{2}-8x-8y-4=0}\)

Proszę o pomoc . Dziękuję
TheBill
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2372
Rejestracja: 25 paź 2009, o 11:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 11 razy
Pomógł: 245 razy

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Post autor: TheBill »

Ta prosta zawiera dwa punkty, punkty przecięcia się tych okręgów.
Szawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 paź 2010, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Post autor: Szawik »

hmm... czyli co tutaj zrobic ? układ równań: \(\displaystyle{ \begin{cases} x ^{2}+y ^{2}-2x-4y-20=0 \\x ^{2}+y ^{2}-8x-8y-4=0 \end{cases}}\) i np. z drugiego równania wyznaczyc np. \(\displaystyle{ y ^{2}=-x ^{2}+8x+8y+4}\) i podstawic do pierwszego równania ? wtedy wyjdzie \(\displaystyle{ x= -\frac{4}{6}y + \frac{16}{6}}\) wtedy podstawiam do drugiego równania tzn do tego: \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}-8x-8y-4=0}\) ? nie wiem czy nie pomyliłem się nigdzie w obliczeniach ale wychodzi takie coś: \(\displaystyle{ \frac{52}{36}y ^{2}- \frac{112}{18}y- \frac{128}{6}=0}\) czy to o to chodzi? =(
Proszę o pomoc =(
szuszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 10235
Podziękował: 1 raz

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Post autor: szuszu »

Wystarczy oba te równania odjąć od siebie i otrzymamy równanie cięciwy

\(\displaystyle{ 6x+4y-16=0 / 2}\)
\(\displaystyle{ 3x+2y-8=0}\)
Szawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 18
Rejestracja: 16 paź 2010, o 18:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Internet

Znaleźć równanie wspólnej cięciwy okręgów...

Post autor: Szawik »

dzieki i to tak już? a ja tak kombinuje... =(
ODPOWIEDZ