Równanie okręgu, środek leży na prostej, ortogonalny do okrę

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
szuszu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 6 sty 2011, o 18:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: 10235
Podziękował: 1 raz

Równanie okręgu, środek leży na prostej, ortogonalny do okrę

Post autor: szuszu »

Witam. Mógłby ktoś pomóc mi w rozwiązaniu tego zadania:

Napisz równanie okręgu, którego środek leży na prostej \(\displaystyle{ x+2y+2=0}\) i który jest ortogonalny do okręgów \(\displaystyle{ x^{2}+ y^{2}-6x=0}\) i \(\displaystyle{ x ^{2}+y ^{2}+8y=0}\)

Z góry dziękuje.
Ostatnio zmieniony 8 sty 2011, o 14:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
ODPOWIEDZ