Znajdź środek okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Znajdź środek okręgu
Znajdź zbór wszystkich srodków okręgów przechodzących przez P(3,2) i stycznych do osi Ox.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Znajdź środek okręgu
Do równania okręgu podstawiasz
\(\displaystyle{ x= 3, \ y= 2, \ r= y _{s} \ czyli \ dostajesz \ rownanie\\ \\
(3- x _{s}) ^{2}+ (2- y _{s}) ^{2}= y _{s} ^{2}}\)
Z tego równania wyprowadź wzór na \(\displaystyle{ y _{s}}\)
Ten wzór będzie opisywał zależność pomiędzy współrzędnymi x i y środków wszystkich okręgów (jest ich nieskończenie wiele), o które chodzi w zadaniu.
\(\displaystyle{ x= 3, \ y= 2, \ r= y _{s} \ czyli \ dostajesz \ rownanie\\ \\
(3- x _{s}) ^{2}+ (2- y _{s}) ^{2}= y _{s} ^{2}}\)
Z tego równania wyprowadź wzór na \(\displaystyle{ y _{s}}\)
Ten wzór będzie opisywał zależność pomiędzy współrzędnymi x i y środków wszystkich okręgów (jest ich nieskończenie wiele), o które chodzi w zadaniu.
-
- Użytkownik
- Posty: 117
- Rejestracja: 17 sty 2010, o 20:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
- Podziękował: 5 razy
Znajdź środek okręgu
Wyszło mi \(\displaystyle{ y_{s}= \frac{(x _{s}-3)^{2} }{2} +2}\). Dobrze to jest? I jak z tego wynika, że jest nieskończenie wiele rozwiązań?
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Znajdź środek okręgu
Prawie dobrze. Ułamek w mianowniku ma mieć 4 a nie 2.
D= R czyli x środka może być dowolną liczbą rzeczywistą. Liczb rzeczywistych jest nieskończenie wiele i dla każdej z nich obliczymy y środka. Czyli dostaniemy nieskończenie wiele środków, czyli nieskończenie wiele okręgów.
D= R czyli x środka może być dowolną liczbą rzeczywistą. Liczb rzeczywistych jest nieskończenie wiele i dla każdej z nich obliczymy y środka. Czyli dostaniemy nieskończenie wiele środków, czyli nieskończenie wiele okręgów.