Układ równań- brak rozwiązań
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Układ równań- brak rozwiązań
W skrócie mówiąc, tak. Wyizoluj więc \(\displaystyle{ y}\) z każdego równania a następnie zastosuj podany przez siebie warunek.
-
- Użytkownik
- Posty: 357
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 12:03
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 210 razy
- Pomógł: 1 raz
Układ równań- brak rozwiązań
wyszło mi takie coś:
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y=4-px \\ y+px=1-px \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2- \frac{1}{2}px \\ y= \frac{1}{1+p}- \frac{3}{1+p} \end{cases}}\)
robiłam to w szkole i nie wiem skąd się wzięło to \(\displaystyle{ 1+p}\)
i dalej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -\frac{1}{2}p=- \frac{3}{1+p} \\ 2\neq \frac{1}{1+p} \end{cases}}\)
i nie wiem jak to dalej obliczyć.
Pomożesz ?
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y=4-px \\ y+px=1-px \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2- \frac{1}{2}px \\ y= \frac{1}{1+p}- \frac{3}{1+p} \end{cases}}\)
robiłam to w szkole i nie wiem skąd się wzięło to \(\displaystyle{ 1+p}\)
i dalej:
\(\displaystyle{ \begin{cases} -\frac{1}{2}p=- \frac{3}{1+p} \\ 2\neq \frac{1}{1+p} \end{cases}}\)
i nie wiem jak to dalej obliczyć.
Pomożesz ?
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Układ równań- brak rozwiązań
Totalnie nie wiem skąd się wzięło drugie równanie - w każdym razie poniżej, czyli\(\displaystyle{ \begin{cases} 2y=4-px \\ y+px=1-px \end{cases}}\)
Jest to dobrze wyznaczone, przy czym w drugim równaniu dopisz jeszcze \(\displaystyle{ x}\) przy drugim współczynniku po prawej stronie.\(\displaystyle{ \begin{cases} y=2- \frac{1}{2}px \\ y= \frac{1}{1+p}- \frac{3}{1+p} \end{cases}}\)
No to jak, zrobiłaś to w szkole a w domu już nie ?robiłam to w szkole
i nie wiem skąd się wzięło to \(\displaystyle{ 1+p}\)
Oblicz \(\displaystyle{ p}\) z pierwszego równania mnożąc obustronnie przez \(\displaystyle{ (1+p)}\) przy założeniu, że \(\displaystyle{ p \neq -1}\) (mam nadzieję że wiesz, skąd to założenie).i nie wiem jak to dalej obliczyć.
Pomożesz ?
Do dzieła.