Siatka maskująca.

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
leonek74
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 193
Rejestracja: 2 sty 2011, o 18:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 16 razy

Siatka maskująca.

Post autor: leonek74 »

Siatka maskująca tajny obiekt wojskowy zaczepiona jest na trzech masztach. Maszty te mają wysokości: h1 = 5m, h2 = 8m, h3 = 11m i ustawione są w wierzchołkach trójkąta równobocznego o boku a =30m. Oblicz pole siatki maskującej.

Podobne (ale inne) zadanie jest w książce Gewert, Skoczylas 'Algebra liniowa 1'-przykłady i zadania.

Czy ktoś naprowadzi mnie od czego zacząć i o czym myśleć?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Siatka maskująca.

Post autor: Inkwizytor »

- Oblicz długości krawędzi trójkąta stworzonego przez siatkę.
- Naszkicuj sobie tą sytuację. Siatka rozpięta na masztach jest pewnym przekrojem przez graniastosłup prawidłowy trójkątny.
- Najniższy masz (5m) niech będzie twoim "poziomem zero". Niepotrzebne Ci całkowite wysokości masztów, tylko informacja o ile te wyższe przewyższają najkrótszy maszt.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Siatka maskująca.

Post autor: anna_ »

To ma kształt ściętego graniastosłupa. Ściany boczne są trapezami prostokątnymi.
Licz brakujące boki tych trapezów, potem z Herona pole siatki.
ODPOWIEDZ