Dane są dwa punkty A=(-2;0) i B=(3;-1).Znajdź taki punkt c, aby trójkąt ABC był równoboczny.
Obliczyłem że długość odcinka \(\displaystyle{ \left| AB\right| = \sqrt{26}}\)
Ale dalej nie wiem co zrobić.
Dane są dwa punkty A i B o współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Dane są dwa punkty A i B o współrzędnych
\(\displaystyle{ a= \sqrt{26}}\)
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{\sqrt{78}}{2}}\)
\(\displaystyle{ D=( \frac{1}{2};- \frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ \left| DC\right| = \frac{\sqrt{78}}{2}}\)
jak to ze sobą dodać ?
\(\displaystyle{ h= \frac{a \sqrt{3}}{2}}\)
\(\displaystyle{ h=\frac{\sqrt{78}}{2}}\)
\(\displaystyle{ D=( \frac{1}{2};- \frac{1}{2})}\)
\(\displaystyle{ \left| DC\right| = \frac{\sqrt{78}}{2}}\)
jak to ze sobą dodać ?