Znajdź równanie płaszczyzny...

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
micro
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 122
Rejestracja: 10 wrz 2007, o 19:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: 127.0.0.1
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 1 raz

Znajdź równanie płaszczyzny...

Post autor: micro »

Znaleźć równanie płaszczyzny odcinającej na osiach układu odcinki proporcjonalne do liczb 1,2,3 i oddalonej od punktu M(3, 5, 7) o 4.

Korzystam z postaci parametycznej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1}+ \frac{y}{2}+ \frac{z}{3} = 1}\)
Potem do postaci ogolnej i mam wektor prostopadły do płaszczyzny \(\displaystyle{ a= \vec{x} = \left[ 6,3,2\right]}\)
Potem tworze prosta l w postaci parametycznej \(\displaystyle{ x=3+6t \\
y=5+4x \\
z=7+2t}\)


Nastepnie podstawiam dla rownania ogolnego plaszczyzy i potem licze odleglosc, zeby byla rowna 4. Ale tam brzydkie liczby wychodza. Da to sie prosciej/ladniej wyliczyc?
Ostatnio zmieniony 2 sty 2011, o 16:38 przez Althorion, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Poprawa wiadomości.
abc666

Znajdź równanie płaszczyzny...

Post autor: abc666 »

Korzystam z postaci parametycznej:
\(\displaystyle{ \frac{x}{1}+ \frac{y}{2}+ \frac{z}{3} = 1}\)
Takie równanie już nam definiuje płaszczyznę. Powinno być
\(\displaystyle{ \frac{x}{r}+ \frac{y}{2r}+ \frac{z}{3r} = 1}\)
Teraz przekształć na postać ogólną lub normalną i skorzystaj ze wzoru na odległość punktu od płaszczyzny i przyrównaj do \(\displaystyle{ 4}\) wyliczając \(\displaystyle{ r}\).
ODPOWIEDZ