Równania biegunowe elipsy

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
paulina153
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 17
Rejestracja: 1 sty 2011, o 15:20
Płeć: Kobieta
Podziękował: 3 razy

Równania biegunowe elipsy

Post autor: paulina153 »

Witam! Mam pytanie:
Jak napisać równania biegunowe elipsy: \(\displaystyle{ x^{2} + 3y^{2} = 9}\)?
miedzian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 86
Rejestracja: 14 sty 2010, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Pomógł: 11 razy

Równania biegunowe elipsy

Post autor: miedzian »

Tutaj \(\displaystyle{ a=1, b=\frac{1}{3},r=3}\). Teraz podstawiasz \(\displaystyle{ x=3\cos{\alpha}}\), \(\displaystyle{ y=3\cdot\frac{1}{3}\sin{\alpha}=\sin{\alpha}}\). Kiedy to podstawisz będziesz miała równianie biegunowe
ODPOWIEDZ