W równoległoboku ABCD dane są wierzchołki A(0,0), B(3,1), D(-1,1). Wyznaczyć wierzchołek C oraz punkt przecięcia przekątnych tego równoległoboku????
Proszę o pomoc!!!!
wyznaczanie wierzchołka i punktu przecięcia równoległob
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 1 gru 2006, o 20:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: wieś
- Uzo
- Użytkownik
- Posty: 1137
- Rejestracja: 18 mar 2006, o 10:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzyżów / Kraków
- Podziękował: 94 razy
- Pomógł: 139 razy
wyznaczanie wierzchołka i punktu przecięcia równoległob
Wyznaczasz sobie prostą przechodzącą przez punkty A i B (nazwijmy ją k). Następnie wyznaczasz sobie prostą równoległą do prostej k i przechodzącą przez punkt D (nazwijmy ją l ).
Teraz wyznaczysz sobie prostą przechodzącą przez punkty A i D (nazwijmy ją t) oraz prostą równoległą do prostej t i przechodzącą przez punkt B(nazwijmy ją s). Tworzysz układ równań z prostymi : s i l i z tego układu otrzymasz współrzędne wierzchołka C.
Jeżeli chodzi o punkt przecięcia się przekątnych to:
Wyznaczasz wzór prostej przechodzącej przez punkty B i D oraz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i C . Tworzysz układ równań tych dwóch prostych , rozwiązujesz i otrzymujesz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych tego równoległoboku.
Teraz wyznaczysz sobie prostą przechodzącą przez punkty A i D (nazwijmy ją t) oraz prostą równoległą do prostej t i przechodzącą przez punkt B(nazwijmy ją s). Tworzysz układ równań z prostymi : s i l i z tego układu otrzymasz współrzędne wierzchołka C.
Jeżeli chodzi o punkt przecięcia się przekątnych to:
Wyznaczasz wzór prostej przechodzącej przez punkty B i D oraz wzór prostej przechodzącej przez punkty A i C . Tworzysz układ równań tych dwóch prostych , rozwiązujesz i otrzymujesz współrzędne punktu przecięcia się przekątnych tego równoległoboku.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2006, o 21:34 przez Uzo, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
wyznaczanie wierzchołka i punktu przecięcia równoległob
Wierzchołek C ma współrzędne C(-4;0) lub C(4;0)
w pierwszym przypadku gdy obliczysz równania prostych przechodzących przez punkty AD oraz BC układasz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}y=-x\\y=\frac{1}{7}x+\frac{4}{7}\end{array}}\) punkt przecięcia będzie rozwiązaniem.
w pierwszym przypadku gdy obliczysz równania prostych przechodzących przez punkty AD oraz BC układasz układ równań:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}y=-x\\y=\frac{1}{7}x+\frac{4}{7}\end{array}}\) punkt przecięcia będzie rozwiązaniem.