Symetria osiowa

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
krystian8207
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 282
Rejestracja: 2 paź 2009, o 20:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Dachnów
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 13 razy

Symetria osiowa

Post autor: krystian8207 »

Funkcję \(\displaystyle{ f(x)=-x^{2}+2}\) odbito symetrycznie względem prostej \(\displaystyle{ y=k}\), po czym ponownie - względem prostej \(\displaystyle{ x=l}\),\(\displaystyle{ (k,l \in \mathbb{R})}\). W efekcie otrzymano parabolę \(\displaystyle{ g(x)}\), której wierzchołek znajduje się w początku układu współrzędnych. Wyznacz wzór tej funkcji ze względu na \(\displaystyle{ k}\) i \(\displaystyle{ l}\).
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Symetria osiowa

Post autor: piasek101 »

Względem \(\displaystyle{ y=k}\) wierzchołek ,,skacze" góra - dół; względem \(\displaystyle{ x=l}\) ,,skacze" lewa - prawa; nie ma wielu (jest jedna) mozliwości aby trafił w (0; 0).
ODPOWIEDZ