Szukanie wektoru przeciwnego

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Szukanie wektoru przeciwnego

Post autor: drmb »

zad
Dla jakich wartości k i m wektory \(\displaystyle{ \vec{u}=[|k-1|,|m+3|-1]}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}=[k-1,-2]}\) są przeciwne ?

Próbowałem rozwiązać w ten sposób \(\displaystyle{ \vec{v}=[-k+1,-2]}\), ale ciągle mi coś nie wychodzi :/


EDIT EDIT EDIT
Ostatnio zmieniony 29 gru 2010, o 09:33 przez drmb, łącznie zmieniany 2 razy.
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Szukanie wektoru przeciwnego

Post autor: lukasz1804 »

Należy szukać takich wartości parametrów, by \(\displaystyle{ \vec{u}=-\vec{v}}\), tj. \(\displaystyle{ |k-1|=-(k-1), |m+3|-1=-2}\).
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Szukanie wektoru przeciwnego

Post autor: drmb »

To wiedziałem wcześniej że mam tak zapisać Problem mam później :/ Wiem że wynik ma wyjść \(\displaystyle{ k \in \((- \infty ,1), m \in \left\{ -6,0\right\}}\), ale nie wiem jak do tego dojść. Mógłbyś rozpisać jeszcze jedną linijke rozwiązania, a dalej bym sobie sam poradził ... ?
Awatar użytkownika
kropka+
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4389
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 787 razy

Szukanie wektoru przeciwnego

Post autor: kropka+ »

Źle przepisałeś treść zadania - wektor v powinien mieć drugą współrzędną -2 a nie 2. Tak jak napisałeś to zadanie jest sprzeczne.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Szukanie wektoru przeciwnego

Post autor: drmb »

Dzięki za pomoc. Po znalezieniu błędu zadanie zrobiłem dalej sam :]
ODPOWIEDZ