zad
Niech \(\displaystyle{ \vec{u}=[2,3]}\) i \(\displaystyle{ \vec{v}=[1,1]}\). Dla jakich liczb k i m wektor \(\displaystyle{ [8,-1]}\) jest przeciwny do wektora \(\displaystyle{ k \vec{u}+m \vec{v}}\) ?
Widzę że pasującymi odpowiedziami są \(\displaystyle{ k=9, m= -26}\) ale nie wiem jak do tego dojść :/
Znalezienie współrzędnych przeciwnego wektora
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 13 gru 2009, o 01:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zbąszynek
- Pomógł: 41 razy
Znalezienie współrzędnych przeciwnego wektora
\(\displaystyle{ k[2,3]+m[1,1]=-[8-1]\\
\left[ 2k+m, 3k+m \right] = [-8,1]\\
2k+m=-8\\
m=-8-2k\\
3k-8-2k=1\\
k=9\\
m=-8-18=-26}\)
\left[ 2k+m, 3k+m \right] = [-8,1]\\
2k+m=-8\\
m=-8-2k\\
3k-8-2k=1\\
k=9\\
m=-8-18=-26}\)
Ostatnio zmieniony 28 gru 2010, o 15:15 przez szatkus, łącznie zmieniany 1 raz.
- kropka+
- Użytkownik
- Posty: 4389
- Rejestracja: 16 wrz 2010, o 14:54
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 787 razy
Znalezienie współrzędnych przeciwnego wektora
Ze wzorów na sumę wektorów i iloczyn wektora przez liczbę dostajesz układ równań
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2k+m= -8 \\ 3k+m= 1 \end{cases}}\)
Rozwiąż go i masz wynik.
\(\displaystyle{ \begin{cases} 2k+m= -8 \\ 3k+m= 1 \end{cases}}\)
Rozwiąż go i masz wynik.