Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: drmb »

zad
Dane są punkty \(\displaystyle{ A=(4;2) i B=(3;1).}\) Znajdź punkt C leżący na osi OY tak, aby trójkąt ABC był równoramienny o podstawie \(\displaystyle{ AB}\)

Bardzo bym prosił o pomoc przy rozwiązaniu. Wiem że \(\displaystyle{ C=(0;y)}\), ale nie wiem jak to wykorzystać
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: mat_61 »

Wskazówka:

\(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\)
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: drmb »

Czy \(\displaystyle{ C=(0;5)}\) Chyba mam teraz dobrze
mat_61
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4618
Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Racibórz
Pomógł: 866 razy

Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: mat_61 »

Tak.

Najprościej to sprawdzić, że:

\(\displaystyle{ |AC|=|BC|=5}\)
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Znalezienie trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: drmb »

Ok dzięki
ODPOWIEDZ