Obliczenie współrzędnych wierzchołków trójkąta

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Obliczenie współrzędnych wierzchołków trójkąta

Post autor: drmb »

zad
W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\), gdzie \(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\) i \(\displaystyle{ \vec{CD}=[-4;2]}\) zaś \(\displaystyle{ \vec{AB}=[5;8]}\) oraz CD - wysokość opuszczona z wierzchołka C. Oblicz współrzędne wierzchołków A, B, C.

Otóż policzyłem długość \(\displaystyle{ |AC|=|BC|}\) ale nie wiem wogóle jak obliczyć współrzędne wierzchołków...
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Obliczenie współrzędnych wierzchołków trójkąta

Post autor: lukasz1804 »

Obawiam się, że na podstawie danych nie uda się wyznaczyć jednoznacznie współrzędnych wierzchołków trójkąta. Poza tym zastanawiające są podane w założeniu współrzędne wektorów: skoro bowiem CD jest wysokością w trójkącie opuszczoną do boku AB, to jest do tego boku prostopadła - wobec tego wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}, \vec{CD}}\) powinny być prostopadłe; tymczasem jest \(\displaystyle{ \vec{AB}\circ\vec{CD}=-4\ne 0}\).
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Obliczenie współrzędnych wierzchołków trójkąta

Post autor: drmb »

Dzięki za wypowiedź. Niestety też tak myślę że gdzieś tkwi błąd w tym zadaniu, więc nie da się go rozwiązać :/
ODPOWIEDZ