Oblicz długość boku kwadratu ABCD
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
\(\displaystyle{ A = (5;1), C=(-1;3)}\) - wierzchołki kwadratu
Oblicz długość boku kwadratu ABCD oraz jego pole.
Nie wiem czy dobrze robię bo tego zabardzo nie rozumiem ale opieram się na innym zadaniu.
Obliczyłem \(\displaystyle{ S=(3;2)}\) prosta \(\displaystyle{ AC y= - \frac{1}{3} x - \frac{8}{3}}\)
równanie prostej \(\displaystyle{ BD y=3x+11}\) i liczyłem odcinek \(\displaystyle{ \left| SC\right|}\) i mam \(\displaystyle{ (x-3) ^{2} +(3x+11) ^{2} = 17}\) i delta mi wychodzi ujemna i nie wiem co dalej zrobić.
Oblicz długość boku kwadratu ABCD oraz jego pole.
Nie wiem czy dobrze robię bo tego zabardzo nie rozumiem ale opieram się na innym zadaniu.
Obliczyłem \(\displaystyle{ S=(3;2)}\) prosta \(\displaystyle{ AC y= - \frac{1}{3} x - \frac{8}{3}}\)
równanie prostej \(\displaystyle{ BD y=3x+11}\) i liczyłem odcinek \(\displaystyle{ \left| SC\right|}\) i mam \(\displaystyle{ (x-3) ^{2} +(3x+11) ^{2} = 17}\) i delta mi wychodzi ujemna i nie wiem co dalej zrobić.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
Dlaczego ?
\(\displaystyle{ S=( \frac{5+1}{2}; \frac{1+3}{2} )}\)
a już widzę ma być
\(\displaystyle{ S=( \frac{5-1}{2}; \frac{1+3}{2} )}\)
całe zadanie źle
@edit
Po zmianie nadal mam ujemną i wynosi -96
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} +(3x+8) ^{2} = 10}\)
\(\displaystyle{ 5x ^{2} + 22x +29 = 0}\)
\(\displaystyle{ S=( \frac{5+1}{2}; \frac{1+3}{2} )}\)
a już widzę ma być
\(\displaystyle{ S=( \frac{5-1}{2}; \frac{1+3}{2} )}\)
całe zadanie źle
@edit
Po zmianie nadal mam ujemną i wynosi -96
\(\displaystyle{ (x-2) ^{2} +(3x+8) ^{2} = 10}\)
\(\displaystyle{ 5x ^{2} + 22x +29 = 0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
To nie wiem gdzie mam błąd wcześniejszy zapis wydaje się dobry
\(\displaystyle{ 6a = -2 /:6}\)
\(\displaystyle{ a= - \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ a = -3-b}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{3} = -3-b}\)
\(\displaystyle{ b = -3+ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ b= - \frac{8}{3}}\)
\(\displaystyle{ 6a = -2 /:6}\)
\(\displaystyle{ a= - \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ a = -3-b}\)
\(\displaystyle{ - \frac{1}{3} = -3-b}\)
\(\displaystyle{ b = -3+ \frac{1}{3}}\)
\(\displaystyle{ b= - \frac{8}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
Wzór na prostą przechodzącą przez dwa punkty A i C
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{C}-y_{A}}{x_{C}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
\(\displaystyle{ A = (5;1), C=(-1;3)}\)
\(\displaystyle{ y-1=\frac{3-1}{-1-5}}\cdot(x-5)}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{1}{3} x + \frac{8}{3}}\)
\(\displaystyle{ y-y_{A}=\frac{y_{C}-y_{A}}{x_{C}-x_{A}}\cdot(x-x_{A})}\)
\(\displaystyle{ A = (5;1), C=(-1;3)}\)
\(\displaystyle{ y-1=\frac{3-1}{-1-5}}\cdot(x-5)}\)
\(\displaystyle{ y= - \frac{1}{3} x + \frac{8}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
Dzięki za pomoc ale tak sobie teraz myślę że zamiast wyliczania tego wszystkiego to wystarczy obliczyć odległość punktów \(\displaystyle{ A}\) i \(\displaystyle{ C}\) i mamy długość boku a reszty nie trzeba liczyć bo kwadrat ma wszystkie boki takie same.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
Podejrzewam, że A i C to przeciwległe wierzchołki kwadratu, więc ich długość to długość przekątnej, a nie bok kwadratu.
Mając długość przekątnej można policzyć pole, a potem mając pole policzyć długość boku. Tyle, że wtedy zadanie będzie rozwiązywane "od końca".
Mając długość przekątnej można policzyć pole, a potem mając pole policzyć długość boku. Tyle, że wtedy zadanie będzie rozwiązywane "od końca".
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
A no racja a mógłbym tak zrobić że \(\displaystyle{ 10 = a \sqrt{2} /: \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 5 \sqrt{2}}\) (tyle wynosi bok kwadratu)
\(\displaystyle{ a = 5 \sqrt{2}}\) (tyle wynosi bok kwadratu)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(-1-5) ^{2}+(3+1)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{36+16}}\)
\(\displaystyle{ d=6+4}\)
\(\displaystyle{ d=10}\)
\(\displaystyle{ d = \sqrt{36+16}}\)
\(\displaystyle{ d=6+4}\)
\(\displaystyle{ d=10}\)
Ostatnio zmieniony 27 gru 2010, o 19:13 przez elo111, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz długość boku kwadratu ABCD
\(\displaystyle{ d = \sqrt{(-1-5) ^{2}+(3-1)^{2}}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{(-6)^2+2^2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{36+4}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{40}}\)
\(\displaystyle{ d=2 \sqrt{10}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{(-6)^2+2^2}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{36+4}}\)
\(\displaystyle{ d= \sqrt{40}}\)
\(\displaystyle{ d=2 \sqrt{10}}\)