Wyznaczanie punktu należącego do podanej prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Wyznaczanie punktu należącego do podanej prostej

Post autor: drmb »

zad
Wyznacz punkt P należący do prostej \(\displaystyle{ y=-3x+1}\), tak by wektory \(\displaystyle{ \vec{AB}}\) i \(\displaystyle{ \vec{AP}}\) były prostopadłe jeśli \(\displaystyle{ A=(1;2) i B=(-1;-1)}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznaczanie punktu należącego do podanej prostej

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ A=(1;2)}\)
\(\displaystyle{ B=(-1;-1)}\)
\(\displaystyle{ P=(x,-3x+1)}\)
\(\displaystyle{ \vec{AB}=[-2;-3]}\)
\(\displaystyle{ \vec{AP} =[x-1;-3x-1]}\)

\(\displaystyle{ -2(x-1)-3(-3x-1)=0}\)
ODPOWIEDZ