Obliczanie współrzędnych trzeciego wierzchołka w trójkącie

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Obliczanie współrzędnych trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: drmb »

zad
Punkty \(\displaystyle{ A=(2;-4), B=(-5;4)}\) są wierchołkami \(\displaystyle{ \Delta ABC}\), którego pole jest równe 12. Oblicz współrzędne wierzchołka C, który leży na prostej \(\displaystyle{ x-y-5=0}\)

Otóż nie wiem jak dokładnie wykorzystać podaną funkcję \(\displaystyle{ x-y-5=0}\) w zadaniu :[ Prosiłbym o jakieś podpowiedzi
miodzio1988

Obliczanie współrzędnych trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: miodzio1988 »

Niech \(\displaystyle{ c=(a,b)}\)

Wtedy wiesz (dzięki tej prostej ), że:

\(\displaystyle{ c=(a, a-5)}\)
drmb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 208
Rejestracja: 24 paź 2010, o 19:37
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Podziękował: 44 razy

Obliczanie współrzędnych trzeciego wierzchołka w trójkącie

Post autor: drmb »

Dzięki. Teraz rozumiem
ODPOWIEDZ