równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu \(\displaystyle{ x-3y-4=0}\) i stycznej do okręgu o równaniu \(\displaystyle{ x^2 + y^2 -4x +6y - 3 = 0}\)

Pozdrawiam i proszę o pomoc

PS. w tym równaniu okręgu to jest x kwadrat i y kwadrat, nie umialem tego napisac tak jak byc powinno :<
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, o 12:37 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . "Nieumienie zapisania tego tak jak być powinno" i "aktywna obecność na tym forum" wzajemnie się wykluczają.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie prostej

Post autor: alfgordon »

równanie prostej prostopadłej do prostej: \(\displaystyle{ x-3y-4=0}\) wynosi:
\(\displaystyle{ 3x+y+b=0}\)

i ze wzoru na odległość prostej od punktu: \(\displaystyle{ S(2,-3)}\) ( jest to środek okręgu) , wyliczysz parametr \(\displaystyle{ b}\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, o 15:37 przez alfgordon, łącznie zmieniany 1 raz.
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

no właśni tak robiłem, tylko potem sie gubię w tym wzorze na odległość prostej od punktu... mógłby ktoś to podstawić i obliczyć bo nie wiem gdzie mam błąd
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie prostej

Post autor: alfgordon »

\(\displaystyle{ \frac{|3 \cdot 2 -1 \cdot 3 +b|}{ \sqrt{3^2 +1^2} }=4}\)
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, o 15:37 przez alfgordon, łącznie zmieniany 1 raz.
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

no właśnie, takie coś też mi wychodzi i mam w mianowniku \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) i nie mam pojęcia jak wyliczyć to "b"
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie prostej

Post autor: alfgordon »

pomnóż obustronnie przez ten pierwiastek..., a następnie rozpisz wartość bezwzględną i wyjdą ci dwa równania prostych ( bo tak ma wyjść)
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

czyli że b=4\(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) - 9 oraz b=-4\(\displaystyle{ \sqrt{10}}\) + 9 , podsawiam do tej prostej i to jest odpowiedź końcowa ?

Wiem że męcze ale chce mieć pewność
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie prostej

Post autor: alfgordon »

trochę nie tak,
\(\displaystyle{ b=4 \sqrt{10} -3 \vee b=- 4 \sqrt{10} -3}\)

tak potem podstawiasz do równania prostej i koniec zadania
Ostatnio zmieniony 23 gru 2010, o 15:38 przez alfgordon, łącznie zmieniany 1 raz.
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

alfgordon pisze:równanie prostej prostopadłej do prostej: \(\displaystyle{ x-3y-4=0}\) wynosi:
\(\displaystyle{ 3x+y+b=0}\)

i ze wzoru na odległość prostej od punktu: \(\displaystyle{ S(2,3)}\) ( jest to środek okręgu) , wyliczysz parametr \(\displaystyle{ b}\)
Tutaj nie ma błędu z tym środkiem ? Bo jeśli w równaniu okręgu jest "6y" to w równaniu okręgu będzie +3, czyli współrzędna y będzie na minusie chyba.
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

równanie prostej

Post autor: alfgordon »

tak jest, dobrze że zauważyłeś, ale na szczęście to mało zmienia...

\(\displaystyle{ b=4 \sqrt{10} -3 \vee b=- 4 \sqrt{10} -3}\)
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

równanie prostej

Post autor: denils »

no dobra, dzieki wielkie za pomoc, chyba tyle..
temat do zamknięcia
ODPOWIEDZ