trójkąt, proste, wierzechołek

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
denils
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7
Rejestracja: 22 gru 2010, o 15:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

trójkąt, proste, wierzechołek

Post autor: denils »

Mając dane wierzchołki trójkąta A=(-3,-1) B=(4,1), c=(2,7);
a) wyznacz równanie prostej symetralnej boku AC
b) wyznacz współrzędne wierzchołka D, aby otrzymać równoległobok ABCD
c)oblicz pole trójkąta ABC

Pozdrawiam i proszę o pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trójkąt, proste, wierzechołek

Post autor: anna_ »

a). Licz kolejno
rownanie boku AC
wspólrzędne środka odcinka AC
równanie prostej prostopadłej do AC i przechodzącej przez środek odcinka AC

b).
\(\displaystyle{ D(x_D,y_D)}\)
porównaj wspólrzędne wektorów AB i CD oraz wektorów AC i BD

c) policz długość boku AC, potem odległość punktu B od tego boku i pole
ODPOWIEDZ