Dwusieczna kątów między prostymi

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
DonCruzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 paź 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nad morza ;)
Podziękował: 2 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: DonCruzo »

\(\displaystyle{ l _{1}: \begin{cases} x=1 \\ y=8+3t \\ z=11+4t \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ l _{2}: \begin{cases} -4+5a \\ y=-10+12a \\ z=3 \end{cases}}\)

Jak znaleźć dwusieczną kąta? ;s
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: lukasz1804 »

Zauważ najpierw, że dwie proste przecinające się wyznaczają dwie takie dwusieczne. Problem ma zatem dwa różne rozwiązania.

Wyznacz punkt wspólny \(\displaystyle{ A}\) prostych \(\displaystyle{ l_1, l_2}\). Następnie obierz na każdej z tych prostych po jednym punkcie różnym od \(\displaystyle{ A}\). Oznacz je przez \(\displaystyle{ B, C}\). Wystarczy wtedy wyznaczyć równanie dwusiecznej kąta \(\displaystyle{ \angle BAC}\) w trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\) (postępowanie jak na płaszczyźnie).
DonCruzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 paź 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nad morza ;)
Podziękował: 2 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: DonCruzo »

No to oblicze jedną dwusieczną, a jak potem drugą?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: anna_ »

Druga będzie prostopadła do pierwszej.
DonCruzo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 18 paź 2010, o 16:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Z nad morza ;)
Podziękował: 2 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: DonCruzo »

A mógłby mi ktoś przybliżyć, jak się wyznacza dwusieczną kąta w trójkącie, bo mi się zapomniało
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Dwusieczna kątów między prostymi

Post autor: anna_ »

Dwusieczna kąta między prostymi \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\) i \(\displaystyle{ A_1x+B_1y+C_1=0}\) na płaszczyźnie to:

\(\displaystyle{ \frac{|Ax+By+C|}{ \sqrt{A^2+B^2} } =\frac{|A_1x+B_1y+C_1|}{ \sqrt{A_1^2+B_1^2} }}\)
ODPOWIEDZ