Wyznaczanie wysokości

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
hortix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 gru 2010, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Wyznaczanie wysokości

Post autor: hortix »

dane są wierzchołki trójkąta ABC : A=(2,2) B=(7,7) C=(10,3). wyznacz dł.wysokości trójkąta ABC opuszczonej z punktu C.
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Wyznaczanie wysokości

Post autor: Inkwizytor »

wysokość opuszczona z C pada na AB. Wiec szukasz równania prostej AB a potem stosujesz wzór na odległość punktu od prostej.
hortix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 gru 2010, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Wyznaczanie wysokości

Post autor: hortix »

AB wyszło mi pierwiastek z 50.
I teraz mam obliczyć odległość pkt. B od prostej.... no właśnie której?
Awatar użytkownika
Inkwizytor
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4105
Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 428 razy

Wyznaczanie wysokości

Post autor: Inkwizytor »

a) zrób rysunek
b) jeszcze raz UWAŻNIE przeczytaj mój poprzedni wpis
hortix
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13
Rejestracja: 21 gru 2010, o 11:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola

Wyznaczanie wysokości

Post autor: hortix »

głupoty mi wyszły: \(\displaystyle{ y=x}\)

-- 21 gru 2010, o 14:00 --

a jak doprowadzić równanie \(\displaystyle{ y=ax+b}\) do \(\displaystyle{ Ax+By+C=0}\)?
Ostatnio zmieniony 21 gru 2010, o 22:52 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznaczanie wysokości

Post autor: anna_ »

hortix pisze:a jak doprowadzić równanie y=ax+b do Ax+By+C=0?
Przenieść wszystko na jedną stronę.
ODPOWIEDZ