\(\displaystyle{ \vec a=[4,4,0] \\
\vec b =[3,3,0]}\)
Bardzo Was proszę o pokazanie, jaką metodą można to sprawdzić, po prostu mam pustkę w głowie
Sprawdzić, czy wektory są kolinearne
Sprawdzić, czy wektory są kolinearne
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, o 22:14 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 9833
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2632 razy
Sprawdzić, czy wektory są kolinearne
Do wyboru - możesz sprawdzić czy \(\displaystyle{ \vec{a}=k\cdot \vec{b}}\) dla pewnego \(\displaystyle{ k\in R}\), albo też możesz sprawdzić czy \(\displaystyle{ \vec{a} \times \vec{b}=\vec{0}}\).
Q.
Q.
- rtuszyns
- Użytkownik
- Posty: 2042
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 229 razy
Sprawdzić, czy wektory są kolinearne
Wystarczy sprawdzić warunek równoległości wektorów:
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b}=0=\det \left[
\begin{array}{ccc}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
a_x&a_y&a_z\\
b_x&b_y&b_z
\end{array}
\right]}\)
\(\displaystyle{ \vec{a}\times \vec{b}=0=\det \left[
\begin{array}{ccc}
\vec{i}&\vec{j}&\vec{k}\\
a_x&a_y&a_z\\
b_x&b_y&b_z
\end{array}
\right]}\)