Oblicz odległość między prostymi równoległymi k i l, jeśli:
\(\displaystyle{ k:\ 5y + 7 = 0\\
l: \ 3y - 20 = 0}\)
Do tej pory obliczałam ze wzoru \(\displaystyle{ d = \frac{\left| C _{2} - C _{1} \right| }{ \sqrt{A ^{2} + B ^{2} } }}\), ale w tym przypadku nie wiem jak sprowadzić te liczby, żeby dało je się do tego wzoru podstawić...
Odległość między prostymi równoległymi
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Odległość między prostymi równoległymi
Ostatnio zmieniony 19 gru 2010, o 22:12 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Odległość między prostymi równoległymi
wskazówka:
po przekształceniach równań prostych otrzymujemy:
\(\displaystyle{ k:y=- \frac{7}{5} \\l:y= \frac{20}{3}}\)
po przekształceniach równań prostych otrzymujemy:
\(\displaystyle{ k:y=- \frac{7}{5} \\l:y= \frac{20}{3}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
Odległość między prostymi równoległymi
Tak, wiem o który sposób chodzi, ale nie umiem się nim posługiwać do końca, można prosić o wytłumaczenie?
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Odległość między prostymi równoległymi
\(\displaystyle{ d= \frac{|n_1-n_2|}{\sqrt{1+m^2} }}\)
u ciebie \(\displaystyle{ n_1=- \frac{7}{5}, n_2 =\frac{20}{3}}\), a \(\displaystyle{ m=0}\)
u ciebie \(\displaystyle{ n_1=- \frac{7}{5}, n_2 =\frac{20}{3}}\), a \(\displaystyle{ m=0}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 10 kwie 2010, o 20:11
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy