W \(\displaystyle{ \mathbb{R}^3}\) dane są punkty \(\displaystyle{ A=(3,0,0), B=(0,5,0), C=(0,0,2)}\).
Znaleźć wszystkie punkty \(\displaystyle{ S}\) takie, że kąty \(\displaystyle{ ASB, BSC, CSA}\) są proste.
wspólny wierzchołek kąta prostego w trójkątach
wspólny wierzchołek kąta prostego w trójkątach
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 22:13 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania. Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
wspólny wierzchołek kąta prostego w trójkątach
Niech \(\displaystyle{ S=(x,y,z)}\) dla pewnych \(\displaystyle{ x,y,z\in\mathbb{R}}\). Mamy \(\displaystyle{ \vec{SA}=[x-3,y,z], \vec{SB}=[x,y-5,z], \vec{SC}=[x,y,z-2]}\).
Skorzystaj z faktu, że iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy zeru.
Skorzystaj z faktu, że iloczyn skalarny wektorów prostopadłych jest równy zeru.