Dany jest punkt A o współrzędnych
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Dany jest punkt A o współrzędnych
Dany jest punkt A o współrzędnych \(\displaystyle{ A=(4;3)}\) i \(\displaystyle{ l: x+7y=50}\) znajdź na prostej l takie punkty b,c aby \(\displaystyle{ |AB|=|BC|=5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Dany jest punkt A o współrzędnych
wiem że trzeba wyznaczyć y
\(\displaystyle{ 7y=-x+50/:7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{7}x + \frac{50}{7}}\)
a dalej z jakiego wzoru skorzystać ?
\(\displaystyle{ 7y=-x+50/:7}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{1}{7}x + \frac{50}{7}}\)
a dalej z jakiego wzoru skorzystać ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Dany jest punkt A o współrzędnych
Poczytać o okręgach - bo do znalezienia jego równania (patrz mój poprzedni post) wszystko jest dane.
Mając równania prostej i okręgu rozwiązujesz ich układ.
Mając równania prostej i okręgu rozwiązujesz ich układ.
-
- Użytkownik
- Posty: 118
- Rejestracja: 31 maja 2009, o 14:02
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 24 razy
Dany jest punkt A o współrzędnych
Czyli chodzi o to ?
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-3)^2=25}\)
\(\displaystyle{ (x-a)^2+(y-b)^2=r^2}\)
\(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-3)^2=25}\)