Dane są wierzchołki trójkąta A(-3,3),B(2,1),C(-1,-5).Znajdź równanie parametryczne symetralnej boku AB i oblicz odległość wierzchołka C od tej prostej?
Proszę o pomoc w rozwiązaniu
Wydzielono z: Wyznaczanie równania
-
- Użytkownik
- Posty: 2
- Rejestracja: 17 gru 2010, o 12:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Grudziądz
Wydzielono z: Wyznaczanie równania
Ostatnio zmieniony 18 gru 2010, o 17:46 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
Powód: Nie podpinaj się pod cudze tematy.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Wydzielono z: Wyznaczanie równania
Napierw równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ 2x+5y-9=0}\)
wektor prostopadły do tej prostej to
\(\displaystyle{ \vec{u} =[a;b]=[2,5]}\)
współrzędne środka odcinka AB (powinno wyjść: \(\displaystyle{ D=(-0,5;2)}\))
Rówananie parametryczne prostej równolwgłej do \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ D}\) jest postaci
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x_D+at \\ y=y_D+bt \end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-0,5+2t \\ y=2+5t\end{cases}}\)
Niestety nie pamiętam jak się oblicza odległość punktu od prostej danej w postaci parametycznej.
Powinno wyjść:
\(\displaystyle{ 2x+5y-9=0}\)
wektor prostopadły do tej prostej to
\(\displaystyle{ \vec{u} =[a;b]=[2,5]}\)
współrzędne środka odcinka AB (powinno wyjść: \(\displaystyle{ D=(-0,5;2)}\))
Rówananie parametryczne prostej równolwgłej do \(\displaystyle{ \vec{u}}\) i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ D}\) jest postaci
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=x_D+at \\ y=y_D+bt \end{cases}}\)
czyli
\(\displaystyle{ \begin{cases} x=-0,5+2t \\ y=2+5t\end{cases}}\)
Niestety nie pamiętam jak się oblicza odległość punktu od prostej danej w postaci parametycznej.