Objętość bryły obrotowej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Vezuviusz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 15
Rejestracja: 23 paź 2010, o 17:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: PCP
Podziękował: 3 razy

Objętość bryły obrotowej

Post autor: Vezuviusz »

Witam mam problem ze skończeniem zadania. A mianowicie, pole bryły mam już obliczone, a męczę się z objętością. Oto moje wyliczenia
\(\displaystyle{ V=\pi\int_{2}^{4}\left( \frac{x+1}{x-1} \right) ^{2} \mbox{d}x = \pi\int_{2}^{4} \frac{x ^{2} +2x+1}{x ^{2} -2x+1} \mbox{d}x =}\)
No i dalej już nie mam pojęcia jak liczyć. Wydaje mi się że trzeba wyliczyć pochodną z tego \(\displaystyle{ \pi\int_{2}^{4} \frac{x ^{2} +2x+1}{x ^{2} -2x+1} \mbox{d}x}\)

Proszę o podpowiedzi
miodzio1988

Objętość bryły obrotowej

Post autor: miodzio1988 »

Wystarczy całkę policzyć...Żadnych pochodnych
ODPOWIEDZ