Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: volcik15 »

Punkty \(\displaystyle{ A=(1,3)}\) \(\displaystyle{ C=(7,1)}\) są przeciwległymi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków tego kwadratu.

Moge prosić o jakąś podpowiedź? Bo policzyłem długość przekątnej tego kwadratu, a później wyliczyłem bok tylko i nie wiem czy dobrze to rozwiązuje.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: piasek101 »

S - środek AC.

Wyznacz równanie prostopadłej do AC idacej przez S (*).
Potem równanie okręgu o środku w S i promieniu |SA|(**).
Punkty wespólne (*) i (**) - szukane.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: volcik15 »

Współrzędne pozostałych wierzchołków to D=(3;-1) i B=(5;5)?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wyznacz współrzędne wierzchołków kwadratu

Post autor: piasek101 »

Tak.
ODPOWIEDZ