Środek odcinka AB leży w punkcie (-1,4). Punkt A leży na osi OY. Ile wynosi suma kwadratów współrzędnych punktu B, jeśli wiesz, że różnica jego odciętej i rzędnej
wynosi -3.
mam problem z zapisem nie wiem jak to zapisac cały czasm mi to zle wychodz
jak sie za to zabrac
współrzedne punktu b
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
współrzedne punktu b
Bardzo przydatny wzorek: \(\displaystyle{ S= \left( \frac{x_a+x_b}{2}, \frac{y_a+y_b}{2} \right)}\) są to współrzędne środka odcinka AB, gdzie \(\displaystyle{ A(x_a,y_a), \ B(x_b,y_b)}\)
Z treści zadania masz
1. \(\displaystyle{ \frac{x_a+x_b}{2}= -1}\)
2. ponieważ A leży na osi OY to \(\displaystyle{ x_a=0}\)
3. \(\displaystyle{ x_b-y_b=-3}\)
dalej już sobie poradzisz:)
Z treści zadania masz
1. \(\displaystyle{ \frac{x_a+x_b}{2}= -1}\)
2. ponieważ A leży na osi OY to \(\displaystyle{ x_a=0}\)
3. \(\displaystyle{ x_b-y_b=-3}\)
dalej już sobie poradzisz:)