Rzut prostej na płaszczyzne

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Rzut prostej na płaszczyzne

Post autor: grusia18 »

l: \(\displaystyle{ \frac{x+2}{-2} = \frac{y+1}{2} =z\\Q: x-2y+z-5=0}\)

Jak znaleźć rzut tej prostej na tą płaszczyznę??
Ostatnio zmieniony 9 gru 2010, o 22:42 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Przejście do nowej linii to w LaTeXu '\\'. Ort.
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

Rzut prostej na płaszczyzne

Post autor: »

Wskazówka: z pęku płaszczyzn zawierających daną prostą wybierz tę płaszczyznę, która jest prostopadła do danej. Szukany rzut to część wspólna tych dwóch płaszczyzn.

Q.
ODPOWIEDZ