Równianie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Równianie płaszczyzny

Post autor: grusia18 »

\(\displaystyle{ l _{1} = \begin{cases} x+y+z-1=o \\ 2x+3y+6z-6=0 \end{cases}
l _{2}= \begin{cases} y+4z=4 \\ 3x+4y+7z=0 \end{cases}}\)


Napisać równanie płaczszyzny przechodzącej przez te proste
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

Równianie płaszczyzny

Post autor: lukasz1804 »

Najłatwiej chyba obrać dowolne 3 niewspółlniowe punkty (tj. dwa należące do jednej z prostych, a trzeci do drugiej z nich) i wyznaczyć równanie płaszczyzny przechodzącej przez te 3 punkty.
ODPOWIEDZ