Poniższe równania to równania okręgu w postaci zredukowanej. Korzystając ze znanych wzorów wyznacz współrzędne środka i promień okręgu.
a) \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 8x + 7 = 0}\)
b) \(\displaystyle{ x^{2} + y^{2} - 3x + y - 1,5 = 0}\)
Mógłby mi ktoś to wytłumaczyć? Bo nie wychodzi mi promień
odp :
a) \(\displaystyle{ S(4,0), r=3}\)
b) \(\displaystyle{ S \left( \frac{3}{2} , - \frac{1}{2} \right) , r=2}\)
wyznaczenie współrzędnych środka i promienia okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 21
- Rejestracja: 21 lis 2008, o 23:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: fgkijgiu
- Podziękował: 7 razy
wyznaczenie współrzędnych środka i promienia okręgu
Ostatnio zmieniony 7 gru 2010, o 22:11 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer[latex][/latex] na CAŁE wyrażenie.
Powód: Poprawa wiadomości. Jedna para klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
wyznaczenie współrzędnych środka i promienia okręgu
Ze wzorów ,,nie umiem".
,,Normalnie" to tak :
a)
\(\displaystyle{ (x-4)^2-16+(y+0)^2+7=0}\) kończyć
,,Normalnie" to tak :
a)
\(\displaystyle{ (x-4)^2-16+(y+0)^2+7=0}\) kończyć