Odległośc względem prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
Kozetunio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 5 gru 2010, o 19:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdzię koło wawy

Odległośc względem prostej

Post autor: Kozetunio »

Witajcie, mam oto taki problem:
Znajdź punkt G symetryczne do \(\displaystyle{ H =(1, 0, 2)}\) względem prostej \(\displaystyle{ l: \frac{x-3}{2}= \frac{y+1}{-1}= \frac{z}{-2}}\)

Z góry dziękuje za pomoc.
szw1710

Odległośc względem prostej

Post autor: szw1710 »

Metoda: wyznacz równanie płaszczyzny prostopadłej do prostej \(\displaystyle{ \ell}\) i przechodzącej przez punkt G. Bo właśnie w tej płaszczyźnie odbywa się cała symetria. Wyznacz punkt O wspólny prostej i płaszczyzny i dalej standardowo: oznacz \(\displaystyle{ G'(x,y,z)}\) i wyznacz \(\displaystyle{ x,y,z}\) korzystając z tego, że \(\displaystyle{ \vec{OG'}=-\vec{OG}}\).
ODPOWIEDZ