Równanie płaszczyzny

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: grusia18 »

\(\displaystyle{ l _{1}: \frac{x-1}{4} = \frac{y}{-5}= \frac{z+1}{8}
l _{2} : \frac{x-2}{-6} =\frac{y}{9} = \frac{z+1}{12}}\)


Należy napisać równanie płaszczyzny
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: scyth »

Jakiej? Zawierającej te dwie proste?
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: grusia18 »

tak
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: scyth »

Weź wektory kierunkowe tych dwóch prostych, pomnóż je skalarnie - dostaniesz wektor normalny płaszczyzny. Jeszcze weź dowolny punkt, należący do którejś z nich, i masz już wszystko co potrzeba do równania płaszczyzny.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: grusia18 »

ale jak pomnoże te wektory kierunkowe skalarnie to dostne liczbe
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6392
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 1087 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: scyth »

Tfu tfu, wektorowo oczywiście.
grusia18
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2007, o 11:54
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Dębica
Podziękował: 10 razy

Równanie płaszczyzny

Post autor: grusia18 »

wyszło dzięki
ODPOWIEDZ