Wyznacz równanie okręgu oraz współrzędne jego punktów

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie okręgu oraz współrzędne jego punktów

Post autor: volcik15 »

Punkt \(\displaystyle{ A=(4,10)}\) należy do okręgu stycznego do osi \(\displaystyle{ OX}\) w punkcie \(\displaystyle{ B=(4,0)}\) Wyznacz równanie tego okręgu oraz współrzędne jego punktów przecięcia z osią \(\displaystyle{ OY}\).
Ostatnio zmieniony 2 gru 2010, o 16:50 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz równanie okręgu oraz współrzędne jego punktów

Post autor: anna_ »

Podpowiedź: AB to średnica tego okręgu.
volcik15
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 177
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 19:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 2 razy

Wyznacz równanie okręgu oraz współrzędne jego punktów

Post autor: volcik15 »

Równanie tego okręgu to \(\displaystyle{ (x-4)^2+(y-5)^2=25}\)?

A później punkty przecięcia z osią OY wyznaczyć poprzez podstawienie pod x=0? Tylko że wychodzą mi wtedy liczby -8 i -2 a tak raczej nie powinno być. Czy coś źle robie?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Wyznacz równanie okręgu oraz współrzędne jego punktów

Post autor: anna_ »

Wyjdzie \(\displaystyle{ 2}\) i \(\displaystyle{ 8}\), a nie \(\displaystyle{ -2}\) i \(\displaystyle{ -8}\)
ODPOWIEDZ