równanie płaszczyzny - wyznaczyć

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
natalia.gl
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 21
Rejestracja: 18 maja 2010, o 18:49
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Rzeszów

równanie płaszczyzny - wyznaczyć

Post autor: natalia.gl »

Napisać równanie płaszczyzny przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ M=(3,5,-1)}\) i prostopadłej do płaszczyzn o równaniach : \(\displaystyle{ x+2y+3z+5=0}\) i \(\displaystyle{ z=3}\) .
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 22:13 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer [latex][/latex].
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9833
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2632 razy

równanie płaszczyzny - wyznaczyć

Post autor: »

Wskazówka: jeśli nowa płaszczyzna ma być prostopadła do dwóch danych, to także jej wektor normalny musi być prostopadły do wektorów normalnych dwóch danych płaszczyzn. Tak więc wektorem normalnym nowej płaszczyzny jest iloczyn wektorowy wektorów normalnych dwóch danych płaszczyzn.

Q.
ODPOWIEDZ