Znalezienie współrzędnych wierchołków - wektory

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
matmax66
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 1 gru 2010, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: D-ca

Znalezienie współrzędnych wierchołków - wektory

Post autor: matmax66 »

Punkty P,Q,R są odpowiednio środkami boków AB,BC,CA kwadratu ABCD. Widząc, że P(4, -3,5), Q{5,5, 1), R(1, 2,5) oblicz współrzędne wierzchołków A,B,C,D.
Ja robię tak:
Odcinek PR przechodzi przez środek kwadratu. Wyznaczam go z wektorów tzn. \(\displaystyle{ s=(\frac{4+1}{2},\frac{-3\frac{1}{2}}{2})=(2\frac{1}{2},-\frac{1}{2})}\)
i później z własności PQ=AS wyznaczam pkt. A. Co robię nie tak?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23495
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Znalezienie współrzędnych wierchołków - wektory

Post autor: piasek101 »

matmax66 pisze:Punkty P,Q,R są odpowiednio środkami boków AB,BC,CA kwadratu ABCD. Widząc, że P(4, -3,5), Q{5,5, 1), R(1, 2,5) oblicz współrzędne wierzchołków A,B,C,D.
Wg mnie coś z treścią jest nie tak - sprawdź.
Warto też stosować średnik między liczbami.
ODPOWIEDZ