Równanie prostej
- Salomon777
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nigeria
- Podziękował: 15 razy
Równanie prostej
Z punktu \(\displaystyle{ A(3;4)}\) na prostą \(\displaystyle{ x+y+1=0}\) pada promień światła, który odbija się i trafia do punktu \(\displaystyle{ C(6;-2)}\). Napisz równania padającego i odbite promienia.
Ostatnio zmieniony 1 gru 2010, o 18:04 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
Równanie prostej
nie wiem jak jesteś zaawansowana
ale myślę że potrafisz napisać równanie prostej, czy znaleźć środek
sposób na rozwiązanie:
-- 1 gru 2010, o 18:36 --
m:\(\displaystyle{ x+y+1=0}\) lub m:\(\displaystyle{ y=-x-1}\)
1). znajdź środek współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ S_{AC}}\)
2). napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C oznacz np. k
3). znajdź równanie prostej prostopadłej do k przechodzącej przez \(\displaystyle{ S_{AC}}\) oznacz np. l
4). rozwiąż układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} l \\ m \end{cases}}\) otrzymasz punkt w którym promień odbije się od prostej m:\(\displaystyle{ y=-x-1}\) oznacz go B
5). równanie padającego promienia : znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
6). równanie odbitego promienia: znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty C i B
ale myślę że potrafisz napisać równanie prostej, czy znaleźć środek
sposób na rozwiązanie:
-- 1 gru 2010, o 18:36 --
m:\(\displaystyle{ x+y+1=0}\) lub m:\(\displaystyle{ y=-x-1}\)
1). znajdź środek współrzędne środka odcinka \(\displaystyle{ S_{AC}}\)
2). napisz równanie prostej przechodzącej przez punkty A i C oznacz np. k
3). znajdź równanie prostej prostopadłej do k przechodzącej przez \(\displaystyle{ S_{AC}}\) oznacz np. l
4). rozwiąż układ równań \(\displaystyle{ \begin{cases} l \\ m \end{cases}}\) otrzymasz punkt w którym promień odbije się od prostej m:\(\displaystyle{ y=-x-1}\) oznacz go B
5). równanie padającego promienia : znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty A i B
6). równanie odbitego promienia: znajdź równanie prostej przechodzącej przez punkty C i B