Wyznacz równnie prostej
- Salomon777
- Użytkownik
- Posty: 168
- Rejestracja: 30 lis 2010, o 12:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nigeria
- Podziękował: 15 razy
Wyznacz równnie prostej
Wyznacz równanie prostej przechodzącej przez (0,0) i równoległej dla prostej \(\displaystyle{ 3x-2y+1=0}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, o 22:17 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] . Ort.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer
-
- Użytkownik
- Posty: 5974
- Rejestracja: 28 lut 2010, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 15 razy
- Pomógł: 1251 razy
Wyznacz równnie prostej
\(\displaystyle{ 3x-2y+1=0}\)
\(\displaystyle{ 2y=3x+1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)
Proste przechodzące przez \(\displaystyle{ (0, 0)}\) są postaci \(\displaystyle{ y=ax}\).
Stąd szukana prosta to
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{2}x}\)
\(\displaystyle{ 2y=3x+1}\)
\(\displaystyle{ y= \frac{3}{2}x + \frac{1}{2}}\)
Proste przechodzące przez \(\displaystyle{ (0, 0)}\) są postaci \(\displaystyle{ y=ax}\).
Stąd szukana prosta to
\(\displaystyle{ y=\frac{3}{2}x}\)