Wyznacz wierzchołki
Wyznacz wierzchołki
Punkty A=(2,1) i C = (4,3) sa przeciwleglymi wierzcholkami rombu ABCD. Wyznacz pozostale wierzcholki oraz oblicz pole rombu wiedzac ze jeden z jego wierzcholkow nalezy do osi Y.
-
- Użytkownik
- Posty: 7330
- Rejestracja: 14 lut 2008, o 08:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Z Bielskia-Białej
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 961 razy
Wyznacz wierzchołki
1. Przekątne przecinają się w połowie i są prostopadłe.Czyli mamy środek |AC|
S=(3,2)
i równanie prostej \(\displaystyle{ y= x-1}\).Czyli prostopadła do niej to
y=-x+5.Mamy równania przekątnych.liczymy punkt ich przecięcia \(\displaystyle{ x=3,y=2}\).Wiedząc,że jest środkiem odcinka B,D ( bo to romb) wiemy,że D=(6,-2).
Mamy wszystkie wierzchołki,zatemzatem i długości przekątnych:\(\displaystyle{ \sqrt{2}; \sqrt{91}}\)Pole:\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sqrt{182}}\)
S=(3,2)
i równanie prostej \(\displaystyle{ y= x-1}\).Czyli prostopadła do niej to
y=-x+5.Mamy równania przekątnych.liczymy punkt ich przecięcia \(\displaystyle{ x=3,y=2}\).Wiedząc,że jest środkiem odcinka B,D ( bo to romb) wiemy,że D=(6,-2).
Mamy wszystkie wierzchołki,zatemzatem i długości przekątnych:\(\displaystyle{ \sqrt{2}; \sqrt{91}}\)Pole:\(\displaystyle{ \frac{1}{2} \sqrt{182}}\)
Ostatnio zmieniony 30 lis 2010, o 22:18 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę nawet proste wyrażenia umieszczać wewnątrz klamer