Oblicz pole trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 29 lis 2010, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: skawina
- Podziękował: 1 raz
Oblicz pole trójkąta
Oblicz pole trójkąta ograniczonego osiami układu współrzędnych i prostą prostopadłą do wektora AB=[3,-1], przechodząca przez punkt P(4,2).
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
Oblicz pole trójkąta
Oblicz równanie prostej w której zawiera się wektor. Oblicz równanie prostej prostopadłej (współczynnik kierunkowy jest odwrotnością i przeciwnością współczynnika kierunkowego prostej do której ma być prostopadła. Oblicz punkty przecięcia prostej z osiami układu współrzędnych. Skorzystaj z wzoru:
\(\displaystyle{ P _{ABC}= \frac{1}{2}|( x_{B}- x_{A})( y_{C}-y_{A})-(y _{B}-y_{A})(x_{C}-x_{A})|}\)
\(\displaystyle{ P _{ABC}= \frac{1}{2}|( x_{B}- x_{A})( y_{C}-y_{A})-(y _{B}-y_{A})(x_{C}-x_{A})|}\)