Długość przekątnych równoległoboku na wektorach

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Długość przekątnych równoległoboku na wektorach

Post autor: kamil13151 »

Znajdź długość przekątnych równoległoboku zbudowanego na wektorach \(\displaystyle{ \vec{a} = [-1,2]}\) oraz \(\displaystyle{ \vec{b} = [5,-2]}\)

No to pierwszą przekątną chyba dobrze obliczyłem:
\(\displaystyle{ \vec{ab} = \sqrt{(5+1) ^{2} + (-2-2) ^{2}} = \sqrt{52} = 2\sqrt{13}}\)

a jak będzie wyglądało obliczenie drugiej?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Długość przekątnych równoległoboku na wektorach

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ |\vec{a}+\vec{b}|}\)
ODPOWIEDZ