1) Oblicz pole obszaru zawartego miedzy dwoma okręgami wzajemnie stycznymi zewnętrznie o promieniach 1 i 3 oraz ich wspólna prosta zewnętrznie styczna.
2)
Dane są dwa sąsiednie wierzchołki sześciokąta foremnego
\(\displaystyle{ A=(2,0) B=(5,3 \sqrt{3})}\)
a) Oblicz pole tego szesciokąta
b) Wyznacz wspołrzedne punktu, bedącego środkiem symetrii tego sześciokąta (uwzględnij dwa przypadki)
oblicz pole obszaru i współrzędne srodka symetrii
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
oblicz pole obszaru i współrzędne srodka symetrii
Ostatnio zmieniony 29 lis 2010, o 13:21 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Staraj się lepiej dobierać nazwy tematów, tak by wskazywały o czym jest treść zadania.Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 27 lis 2010, o 13:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: polska
- Pomógł: 1 raz
oblicz pole obszaru i współrzędne srodka symetrii
jestem w stanie pomóc ci z polem sześciokąta. oblicz z twierdzenia pitagorasa długość boku
\(\displaystyle{ a= \sqrt{\left( x_{a}- x_{b} \right) ^{2}+ \left( y _{a}- y_{b} \right) ^{2} }}\)
sześciokąt foremny składa się z 6 trójkątów równobocznych więc
\(\displaystyle{ P=6* \frac{a ^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
pozdro
\(\displaystyle{ a= \sqrt{\left( x_{a}- x_{b} \right) ^{2}+ \left( y _{a}- y_{b} \right) ^{2} }}\)
sześciokąt foremny składa się z 6 trójkątów równobocznych więc
\(\displaystyle{ P=6* \frac{a ^{2}* \sqrt{3} }{4}}\)
pozdro
-
- Użytkownik
- Posty: 25
- Rejestracja: 16 paź 2008, o 20:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 6 razy
oblicz pole obszaru i współrzędne srodka symetrii
następnie wyznacz wzór prostopadłej do prostej przechodzącej przez punkty A i B oraz przechodzacej przez srodek odcinka AB. Nastepnie jak kto woli, ja skorzytalem z ukladow rownan z prostą i okręgiem o S w polowie AB i i promieniowy równemu wysokości trójkąta
zadanie pierwsze z pitagorasa, talesa i twierdzenia o kątach
Jakoś zmeczylem te zadanka pare dni temu, dzięki za checi
zadanie pierwsze z pitagorasa, talesa i twierdzenia o kątach
Jakoś zmeczylem te zadanka pare dni temu, dzięki za checi