Środek odcinka AB leży w punkcie (2,2). Punkt A leży na osi OY. Ile wynosi suma kwadratów współrzędnych punktu B, jeśli wiesz, że różnica jego odciętej i rzędnej wynosi -2
w jaki sposób się za to zabrać ?
współrzedne punktu B
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
współrzedne punktu B
Wypisuj po kolei co wiesz.
\(\displaystyle{ A=(0, y_{A})}\)
\(\displaystyle{ B=(x _{B},y _{B})}\)
Środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\) jest o współrzędnych \(\displaystyle{ C=(2,2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{0+x _{B}}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{y_{A}+y _{B}}{2}=2}\)
I z założenia.
\(\displaystyle{ x _{B}-y _{B}=-2}\)
\(\displaystyle{ A=(0, y_{A})}\)
\(\displaystyle{ B=(x _{B},y _{B})}\)
Środek odcinka \(\displaystyle{ AB}\) jest o współrzędnych \(\displaystyle{ C=(2,2)}\)
\(\displaystyle{ \frac{0+x _{B}}{2}=2}\)
\(\displaystyle{ \frac{y_{A}+y _{B}}{2}=2}\)
I z założenia.
\(\displaystyle{ x _{B}-y _{B}=-2}\)