ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Post autor: józef92 »

\(\displaystyle{ y^{2}+x^{2}+2y+4 \le 36}\)

\(\displaystyle{ \sqrt{32}}\)??
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Post autor: matmi »

\(\displaystyle{ \sqrt{33}}\)
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Post autor: józef92 »

jak to?
matmi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 388
Rejestracja: 14 lis 2010, o 19:57
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 40 razy

ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Post autor: matmi »

Mamy:
\(\displaystyle{ y^{2}+x^{2}+2y+4 \le 36}\)

\(\displaystyle{ y^{2}+x^{2}+2y+4 =(y+1)^{2}-1+x^{2}+4=(y+1)^{2}+x^{2}+3 \le 36}\)
józef92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 660
Rejestracja: 13 gru 2008, o 21:01
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bolesławiec
Podziękował: 263 razy
Pomógł: 3 razy

ile wynosi tu promień? rówanie okręgu

Post autor: józef92 »

tak już wiem.
ODPOWIEDZ