Witam
Mam problem z takim zadaniem:
Dwa boki trójkąta ABC o polu równym 32/3 zawarte są w wykresie funkcji y=|2x-4|.
Trzeci bok zawarty jest w prostej l przechodzącej przez punkt C=(-2,8). Podaj równanie prostej l oraz współrzędne pozostałych wierzchołków trójkąta.
Zadanie z trójkątem
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Zadanie z trójkątem
Drugi wierzchołek ma współrzędne (2;0) trzeci natomiast (x;2x-4) niewiadomą mozesz obliczyć ze wzoru na pole trójkąta w geometrii analitycznej tzn:
\(\displaystyle{ P{\Delta}=\frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{B}-x_{A}&y_{B}-y_{A}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right||}\)
\(\displaystyle{ P{\Delta}=\frac{1}{2}|d(\vec{AB},\vec{AC})|=\frac{1}{2}|\left|\begin{array}{ccc}x_{B}-x_{A}&y_{B}-y_{A}\\x_{C}-x_{A}&y_{C}-y_{A}\end{array}\right||}\)