rzut punktu na prostą - wzór
-
- Użytkownik
- Posty: 28
- Rejestracja: 23 maja 2010, o 11:36
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nibylandia
rzut punktu na prostą - wzór
Mam nastepujący problem. Mamy punkt \(\displaystyle{ P=(x_1,y_1)}\) oraz prostą \(\displaystyle{ y=ax+b}\) do której ten punkt nie należy. Rzutujemy ten punkt na ta prostą i potrzebuję znac wzór na wspołrzędne tego rzutu tj. punktu jaki otrzymamy w miejscu przecięcia prostej \(\displaystyle{ y=ax+b}\) oraz prostej prostopadłej do niej i przechodzącej przez punkt \(\displaystyle{ P}\). Z góry dziękuję.
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, o 22:52 przez M Ciesielski, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- M Ciesielski
- Użytkownik
- Posty: 2524
- Rejestracja: 21 gru 2005, o 15:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bytom
- Podziękował: 44 razy
- Pomógł: 302 razy
rzut punktu na prostą - wzór
Musisz wyznaczyć równanie prostej prostopadłej do danej, przechodzącej przez dany punkt - to jest w tablicach. Następnie wyznaczyć punkt przecięcia tych dwóch prostych (przyrównać je do siebie), otrzymasz szukany punkt.
- akw
- Użytkownik
- Posty: 479
- Rejestracja: 24 lis 2010, o 20:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W.
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 57 razy
rzut punktu na prostą - wzór
Powstanie układ równań. Pierwsze równanie zastrzega że prosta jest prostopadła a drugie zastrzega że prosta przechodzi przez dany punkt a to jest już wystarczające. W rzeczywistości chciałem dodać wzór do Twojej wypowiedzi a nie zmieniać sposób rozwiązania bo Twój jest jak najbardziej prawidłowy. Napisałeś że wzór można znaleźć w tablicach - pomyślałem, że lepiej żeby wszystko było w jednym miejscu.
-
- Użytkownik
- Posty: 1
- Rejestracja: 2 paź 2013, o 23:01
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Las
rzut punktu na prostą - wzór
Proszę to rozwinąć.
Więc pierwsze równanie to:
\(\displaystyle{ y=\frac{-x}{a}+b}\)
jak zapisać drugi warunek?
Więc pierwsze równanie to:
\(\displaystyle{ y=\frac{-x}{a}+b}\)
jak zapisać drugi warunek?
Ostatnio zmieniony 4 paź 2013, o 21:02 przez bakala12, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 1592
- Rejestracja: 16 maja 2013, o 17:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Trójmiasto
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 246 razy
rzut punktu na prostą - wzór
źle
b masz w swojej prostej z zadania, nie możesz go tu użyć bo nie wiesz, czy będzie takie samo
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{a}x + c}\)
do tego podstawiasz punkt i masz
\(\displaystyle{ y_1 = -\frac{1}{a}x_1 + c}\)
stąd obliczasz c i wracasz z nim do wzoru, wsio
b masz w swojej prostej z zadania, nie możesz go tu użyć bo nie wiesz, czy będzie takie samo
\(\displaystyle{ y = -\frac{1}{a}x + c}\)
do tego podstawiasz punkt i masz
\(\displaystyle{ y_1 = -\frac{1}{a}x_1 + c}\)
stąd obliczasz c i wracasz z nim do wzoru, wsio