Długość wektora

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
anusiak2806
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3
Rejestracja: 23 lis 2010, o 12:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Poznań

Długość wektora

Post autor: anusiak2806 »

Dany jest wektor \(\displaystyle{ \vec{MK}=[ -3, 7 ]}\)
a) \(\displaystyle{ M=(3,9)}\), oblicz współrzędne końca wektora \(\displaystyle{ K}\)
b) \(\displaystyle{ K= (-4, 6)}\), oblicz współrzędne początku wektora \(\displaystyle{ M}\)
c) oblicz długość wektora \(\displaystyle{ \vec{MK}}\)
d) zaznacz w układzie współrzędnych wektory z punktu a) i b)
Ostatnio zmieniony 24 lis 2010, o 13:01 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Temat umieszczony w złym dziale.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Długość wektora

Post autor: miki999 »

A wiesz co to jest wektor? Jeżeli tak, to masz odp. na a) i b). Do obliczenia c) użyj wzorku na długość.



Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ