równanie prostej

Obiekty i przekształcenia geometryczne, opisane za pomocą układu (nie zawsze prostokątnego) współrzędnych.
zone21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 paź 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śliwice
Podziękował: 3 razy

równanie prostej

Post autor: zone21 »

Prostą daną w postaci krawędziowej zamienić na postać parametryczna:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \2x-y+3z-5=0\\
x+3y-z-1=0 \end{cases}}\)
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równanie prostej

Post autor: Crizz »

Zacznij od wyznaczenia wektora kierunkowego tej prostej. Odczytujesz wektory normalne podanych płaszczyzn, tzn. \(\displaystyle{ [1,-1,3],[1,3,-1]}\). Wektorem kierunkowym prostej jest iloczyn wektorowy tych wektorów.
zone21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 29
Rejestracja: 13 paź 2010, o 21:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: śliwice
Podziękował: 3 razy

równanie prostej

Post autor: zone21 »

A jak znaleźć jakiś pkt lezący na tej prostej?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równanie prostej

Post autor: Crizz »

Hmmm... no spróbuj po podstawiać jakieś przykładowe wartości do równania prostej, podstaw np. \(\displaystyle{ x=0}\) i zobaczysz, jakie wyjdzie \(\displaystyle{ y,z}\).
ODPOWIEDZ